Kerngroep Curriculum

Een van de kerntaken van de Vecon is onze inzet voor een hoogwaardig, uitvoerbaar, inspirerend en toekomstbestendig curriculum voor de economische vakken.

In dat kader onderhoudt de Vecon contacten met verschillende instanties rondom het onderwijs, waaronder het Ministerie van OC&W en SLO. In gesprekken met deze partijen zet de Vecon zich in voor een sterke positie en een relevante inhoud van de economische vakken.

Dit is momenteel extra actueel, nu er gewerkt wordt aan de actualisatie van de kerndoelen en examenprogramma’s van de economische vakken. Daarbij wordt nagedacht over de vraag wat leerlingen van het basisonderwijs tot en met vmbo, havo en vwo moeten kennen, kunnen en ervaren bij de vakken bedrijfseconomie en economie.

De kerngroep curriculum coördineert namens Vecon alle activiteiten rondom de actualisatie van de kerndoelen en de examenprogramma’s voor de economische vakken. De kerngroep verzamelt, combineert en redigeert input en feedback op de verschillende tussenproducten van de vakvernieuwingscommissie (SLO) om zo te komen tot een gedragen Vecon standpunt in de advieskring van SLO.

De kerngroep curriculum bestaat uit de volgende leden

- Henk van den Boomgaard: coördinatie kerngroep/ contactpersoon AB
- Bastiaan van der Broek; coördinatie kerngroep/ contactpersoon AE
- Mark van Kruijsbergen: contactpersoon BE
- Shenaaz Mohamed: contactpersoon VMBO
- Johan van der Leeden: contactpersoon VMBO
- Mark Sikkes: contactpersoon VMBO
- Evert Helfferich: contactpersoon lerarenopleidingen

Voor het verzamelen van input en feedback heeft de kerngroep curriculum een interne advieskring van docenten en vertegenwoordigers uit de verschillende onderwijslagen en schoolvakken samengesteld.

Wil je deelnemen aan deze interne advieskring? Stuur een mail naar curriculum@vecon.nl en geef aan voor welke onderwijslaag en welk vak je input en feedback wil geven.

Op deze pagina informeren we jullie over de huidige stand van zaken in het actualisatieproces.

Update na adviesperiode 1

De afgelopen maanden hebben de interne Vecon adviesgroepen van VMBO, AE, BE en de lerarenopleidingen zich gebogen over de eerste twee tussenproducten die werden opgeleverd door de vakvernieuwingscommissie van SLO.

Na een voorbespreking met de overkoepelende SLO advieskring konden deze stukken op donderdag 23 januari 2025 gedeeld worden met de ruim 40 meelezers die deelnemen aan de interne Vecon adviesgroepen. De stukken omvatten een concept karakteristiek en de concept kerndoelen voor de economische vakken. Dit stuk kan je (na inloggen als vecon-lid) teruglezen via 20250120 TP 1 + 2 Karakteristiek en raamwerk economische vakken . Daarbij is het goed om te bedenken dat het gaat om een tussenproduct, het vormt de basis voor verder denkwerk. Om die reden willen we ook extra verzoeken het stuk niet breed te delen.

Na het delen van de eerste twee tussenproducten hebben de interne Vecon adviesgroepen in twee ronden input en feedback geleverd op de adviesvragen van de vakvernieuwingscommissie van SLO. Dat heeft geleid tot een Vecon-advies aan de vakvernieuwingcommissie, welke vervolgens weer gecombineerd is met de input en feedback van Our New Economy en de HBO vervolgopleidingen om te komen tot het advies vanuit de vakkamer economie/ bedrijfseconomie. Ook dit stuk kan je (na inloggen als vecon-lid) teruglezen via Advies vakkamer economie & bedrijfseconomie .

Dit gecombineerde stuk heeft de vakkamer economie/ bedrijfseconomie op 20 maart 2025 gedeeld met de vakvernieuwingscommissie van SLO, zij zullen zich de komende weken buigen over deze input en feedback en hoe daar mee om te gaan in het vervolg van het actualisatietraject.

Daarmee is adviesperiode 1 voor de kerngroep curriculum afgerond. We willen alle meelezers nogmaals hartelijk bedanken voor hun waardevolle input en het aangename proces en hopen op een mooi vervolg.

Documenten kerngroep curriculum

Actualisatie examenprogramma’s
TEO 5-2024
TEO 6-2024
Werkwijze interne Vecon adviesgroep

Informatie SLO

Actualisatie kerndoelen
Actualisatie examenprogramma’s
SLO (2024). Startnotitie Mens & Maatschappij
OCW (2024). Werkopdracht Actualisatie Examenprogramma
Kennismakingsbijeenkomst Advieskring M&M