Week Economieonderwijs 2016

Op initiatief van economenblad Economisch Statistische Berichten (ESB) vonden in de week van 12 tot en met 16 december verschillende activiteiten plaats: studiemiddagen, expert- en debatbijeenkomsten en onderwijsexperimenten.

Met de “Week van het economieonderwijs” en vooral de preadviezen van de Koninklijke Vereniging voor Staathuishoudkunde (KVS) is het economieonderwijs prominent ”op de agenda gezet”.

Crisis en pluralisme

Circa zeventig deelnemers waren afgekomen op de studiemiddag, die de VECON – samen met de lerarenopleiders van het Landelijk Expertisecentrum (LEEC), SOEO en De Vrolijke Economen (DVE) – had georganiseerd op de Universiteit Utrecht. Met een achttal workshops over klaslokaalexperimenten, nieuwe elementen in de macrodomeinen, examinering van keuzeonderdelen in het MBO, samenwerkend leren, differentiëren, en financiële educatie.

Klapper op de vuurpijl die middag was de lezing van Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit) over het gebrek aan pluralisme in het economieonderwijs. Met de crisis van 2008, de rol van de financiële sector en economen (“misreading”, “over – confidence” en arrogantie) in het achterhoofd pleitte ze voor meer aandacht voor geschiedenis van het economisch denken, economische geschiedenis, de rol van instituties, kritische reflectie en meerdere benaderingen in het economieonderwijs. Daarbij brak ze een lans voor gedragseconomie en experimenten (die aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen). Een geslaagde studiemiddag met tevreden deelnemers!

De Week van het Economieonderwijs werd vrijdagmiddag 16 december afgesloten op de Erasmus Universiteit. In drie deelsessies – economie HAVO/VWO, bedrijfseconomie en VMBO, universiteit – werden preadviezen gepresenteerd en bediscussieerd. Gevolgd door een plenaire bijeenkomst met verslaglegging uit de deelsessies en debat tussen Arnoud Boot (UvA), Eric van Damme (Tilburg University) en Coen Teulings (Cambridge, UvA) onder leiding van Esther-Mirjam Sent. Tevens werd de bundel preadviezen overhandigd aan Klaas Knot (DNB).

  • Voor de presentatie van Esther-Mirjam Sent: klik hier
  • Voor de speech van Klaas Knot: klik hier

Preadviezen economieonderwijs

De bundel Preadviezen van de KVS is uitgegeven door Economisch Statistische Berichten (ESB). ISBN/EAN 978 90 826379 0 8.
De preadviezen, die betrekking hebben op het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo), algemene – en bedrijfseconomie staan hieronder (beschikbaar na inloggen).

  • Inleiding en samenvatting, door Lans Bovenberg en Ferry Haan: klik hier
  • Vijf jaar programma Teulings in de praktijk: wat kan beter?, door Coen Teulings: klik hier
  • Economie aan het voortgezet onderwijs: verleden, heden en toekomst, door Arnold Heertje en Alexander van Nieuwstadt: klik hier
  • Klaslokaalexperimenten in het voortgezet onderwijs: verspilde moeite?, door Yolanda Grift en Jeroen Hinloopen: klik hier
  • Economie voor goede, slechte en – vooral! – barre tijden, door Bas Jacobs en Ferry Haan: klik hier
  • Gezocht: een multifocale economische bril, door Cees Banning en Marcel Canoy: klik hier
  • M&O – de positionering van bedrijfseconomie in het middelbaar onderwijs, door Arnoud Boot en Anke Kolkman: klik hier
  • Ondernemerschap en onderwijs: van basisschool tot universiteit, door Mirjam van Praag: klik hier
  • Van een curriculum vol begripskennis naar één vol begrip, door Johan van der Leeden en Diederik van Stempvoort (voorzitter respectievelijk lid van de sectie VMBO (VECON)): klik hier

Vervolg

Verbreding van het economieonderwijs(relatie met andere vakken, pluralisme, ander mensbeeld),het algemeen vormende karakter, vernieuwende didactiek (klaslokaalexperimenten, hoger orde leren), ‘meer met minder’, en kwalitatief goedopgeleide en toegeruste docenten; zijn enkele in het oog springende elementen in de bundel Preadviezen. Zaak voor de (secties van de) VECON, lerarenopleiders, docenten en andere betrokkenen de preadviezen of aanbevelingen te bespreken, beoordelen, verder uit te werken en (eventueel) toe te passen in de lespraktijk.

Week economieonderwijs 2016