18 jun Paniek over richtlijn CSRD duurzame verslaggeving
Onder accountants en grote mkb-bedrijven heerst paniek over de nieuwe Corporate Social Responsible Directive (CSRD) van de Europese Unie. Al volgend jaar moeten voor deze verplichte richtlijn data verzameld gaan worden die bewijzen hoe duurzaam economische activiteiten van ondernemingen zijn. De uitgebreide rapportageplicht geldt voor zo’n 50 duizend bedrijven in Europa.
Naar aanleiding van de paniek publiceert P+ in samenwerking met Hogeschool Avans een dubbeldikke P+ Special. Vanuit verschillende belanghebbenden worden de consequenties van deze vergaande CSRD op een rij gezet.
In het eerste artikel wordt beschreven hoe deze CSRD tot stand kwam. Vanuit Nederland werkte de juriste Lara Muller mee aan deze richtlijn. Zij signaleert de huidige paniek, gebaseerd op haar nauwe contacten in de accountantswereld. Met name de grote 4 accountantskantoren voeren gezamenlijk overleg en hebben personeelsproblemen.
Muller is desalniettemin blij met de CSRD die een einde maakt aan de willekeur in de duurzame verslaggeving. “Dit is het einde van de greenwashing”, stelt zij dan ook, “en ook het einde van het duurzaamheidsverslag.”
De paniek over de achterstand in kennis bij mkb-bedrijven en hun accountants over de Europese regels voor het integreren van duurzaamheidsinformatie in het reguliere jaarverslag is ook te voelen in het hoger onderwijs.
Dat merken studenten die door hun Finance&Control- of accountancy-opleiding al bezig zijn geweest met duurzaamheidsinformatie maar al te goed. Ze worden nu al gevraagd om via een werk- of afstudeerstage mee te helpen bij het ontwikkelen van blauwdrukken voor sectoren of individuele klanten.